marți, 30 mai 2017

,,Crestează-mi pecetea'' / Pecetea morții de Veronica Roth (Carve the Mark #1) / recenzie - Part I



Primele cuvinte

Florile-de-tihnă înfloreau mereu în cea mai lungă noapte din sezon. Întregul oraș sărbătorea ziua în care mănunchiul de petale se deschidea într-un roșu bogat – pe de-o parte, deoarece florile-de-tihnă reprezentau sufletul națiunii lor, și pe de altă parte, gândi Akos, pentru a-i împiedica pe toți să o ia razna din pricina frigului.





 .............................................................................

Descriere
În Pecetea morții, Veronica Roth înfățișează cu măiestrie puterea prieteniei și a dragostei într-o galaxie plină de haruri neprevăzute.Pe o planetă stăpânită de violență și răzbunare, într-o galaxie unde unii sunt favorizați de soartă, toată lumea posedă un har, o putere unică menită să dea formă viitorului. În vreme ce majoritatea are de câștigat de pe urma acestui har, unii nu au aceeași soartă, abilitățile lor făcându-i vulnerabili în fața controlului celorlalți. Își vor putea aceștia recăpăta darurile, soarta și viețile? Vor fi ei capabili să întoarcă balanța de putere în această lume?

“Roth prezintă o lume detaliat construită, plină de intrigă politică și aventură, adesea brutală,însă pătrunsă de o emoționantă poveste de dragoste. Fanii lui Roth vor aștepta cu entuziasm urmarea.” -Booklist
 .................................................................................



Veronica Roth a câștigat pe drept aprecierea a milioane de cititori, cititori care au sfârșit prin a susține tare și răspicat și, mai ales, din toată inima ,,Sunt divergent!!! D-aia nu-mi place să mi se spună ce să fac!’’. După cea debutat cu trilogia Divergent (reușind, cum se spune, din prima) aceasta a devenit una dintre cele mai populare și lăudate distopii. La fel ca restul fanilor, am avut așteptări... imense kilometrice cu privire la următoarele ei cărți și mă întrebam dacă noile personaje și provocările lor îmi vor plăcea la fel de mult ca primele. ,,Pecetea morții’’ a fost pe măsura așteptărilor mele? De 1000000 de ori ,,da’’!




LUMEA


O să încep prin a spune că primul plus al cărții a fost amestecul dintre SF și fantasy, dintre elementele... moderne și cele mistice. Primele sunt cele peste care dai cam în toate cărțile și filmele SF: mașini zburătoare, nave spațiale și alte tehnologii la care visăm cu ochii deschiși și de care o să avem parte, cum se spune, într-un viitor mai apropiat sau ma îndepărtat. Magia, care își face loc printre toate astea, e asigurată de oracole și temple, plante vindecătoare sau/și mortale, destine prevăzute, haruri personale și fluxul – care cumva e cauza și sursa principală. 


Noul Univers al autoarei – SAU, mai exact, noul sistem solar – e format din nouă planete, pe fiecare aflându-se un popor cu propriile obiceiuri, credințe, aspecte prin care se evidențiază de celelalte. M-a făcut să mă gândesc la felul în care ar arăta națiunile din realitate dacă ar fi fost despărțite nu de granițe, ci împrăștiate în schimb pe alte planete... sau dacă planetele noastre ar fi fost locuite.

Lumea fictivă se dezvăluie treptat (uneori impresionându-te cu ceva nou când te aștepți mai puțin), iar atunci când am ajuns să mă obișnuiesc cu ea și să o înțeleg, nu mai vroiam deloc să ajung la ultimele pagini. Ca în cazul oricărei alte ficțiuni, unicitatea lumii ăsteia stă în detalii. Tot ce trebuie să faci e să te obișnuiești cu ,,regulile’’ ei.

,,Fluxul ...  își făcea apariția pe cer în toate culorile cu putință (...) Unda-flux era semnul vizibil al fluxului care circula prin fiecare dintre ei și prin fiecare vietate. Șerpuia prin galaxie, legând toate planetele laolaltă asemenea mărgelelor pe un fir de ață.’’




Poți să-ți imaginezi cu ușurință fluxul arătând ca Luminile Nordului sau ca undele acelea colorate care plutesc prin Univers (nebuloasă?!) și care, în cazul meu,îmi atrag atenția ori de câte ori dau la TV (neintenționat) peste un documentar gen Nat Geo sau Discovery. Imposibil să uiți la ele și să nu te hipnotizeze cu frumusețea lor îndepărtată. În carte, luminile astea nu plutesc numai prin spațiu, ci și pe cer.





 
Fluxul este cauza harurilor pe care le au personajele. Harul apare, de obicei, la o anumită vârstă. Deși fiecare primește unul, puterile dobândite pot fi mai folositoare decât ale altcuiva (răni care se vindecă imediat, capacitatea de a nu simți durerea sau de a vrăji oamenii cu o singură privire), iar alte haruri fac mai mult rău decât bine. Cel mai complex har este cel al oracolelor, care știu destinele și viitorul tuturor, putând să schimbe chiar desfășurarea evenimentelor.


,,Toată lumea avea un viitor, dar nu toată lumea avea un destin (...) Numai anumiți membri ai unor familii ,,predestinate’’ aveau parte de destine, văzute în momentul nașterii lor de fiecare oracol de pe fiecare planetă. Simultan. (...) Eijeh, Cisi și Akos aveau destine. Numai că ei nu știau ce anume erau, cu toate că mama lor era unul dintre acei  oameni care le văzuseră. Mereu spunea că nu era nevoie să le divulge; lumea avea s-o facă în locul ei.  Se presupunea că destinele hotărau mișcările lumilor. Dacă Akos se gândea prea mult la asta, îl lua cu amețeli. (...) Destinele făceau ca anumite familii să fie importante.’’


Nu am mai avut de-a face cu asta până acum – destinul (sfârșitul unui personaj să-ți fie pur și simplu ,,aruncat’’ în față. Dar asta nu scade suspansul acțiunii, oricât de mult ai crede că știi ce urmează să se întâmple mai departe. V Roth a avut grijă de asta.



 Conflictul

,,trecură pe lângă monumentul comemoativ nu foarte înalt, cu lumânări aprinse, pentru thuvhesiții care muriseră în invazia shoteților, înainte ca Akos să se nască’’



Pe Thuvhe se află două popoare cu mentalități total diferite, despărțite între ele printr-o întindere de năgară (plantă specifică). Nu numai vegetația trasează o linie între popoarele astea, ci și pretențiile fiecăruia asupra planetei, fiecare tabără susținându-și superioritatea în defavoarea celeilalte și drepturile asupra teritoriului pe care trebuie să-l împartă. În timp ce thuvhesiții sunt recunoscuți ca locuitori oficiali ai planetei, ceilalți nu se pot mulțumi cu asta, iar pacea precară dintre ei ia sfârșit imediat ce se ivește ocazia.



 
Poporul Shotet este cel care preia inițiativa. Brutali și feroce, cu părul împletit (într-o anumită scenă, din câte-mi amintesc), cu obiceiul lor de a ,,naviga’’ prin spațiu, pricepera lor în lupte și dragostea pentru arta războiului, shoteții sunt un fel de vikingi ai universului ăsta. 



,,-Eu sunt soția suveranului din Shotet. Când îmi vorbiți, ar trebui să vă adresați cu ,,Alteță’’, s-a răstit mama la ei.

-Scuzele mele, doamnă, dar Adunarea celor Nouă Planete nu recunoaște nicio națiune numită Shotet și, prin urmare, niciun suveran.

-Nicio națiune Shotet, a chicotit mama. Va sosi o vreme când îți vei dori să nu fi spus asta.’’


Personajele

Akos



,,fluxul îi șoptea mamei lui la ureche viitorul’’

,, -(Oamenii) sunt extrem de fascinați de cei predestinați. Mi-ar plăcea să-ți spun că într-o zi vor înceta să se mai holbeze, spuse ea oftând, dar mă tem că la tine.. la tine se vor holba mereu.’’

La începutul cărții, mama lui, oracolul, îl învață cum să prepare leacuri din floarea-de-tihnă: cantitatea recomandată te poate vindeca, dar una prea mare te poate ucide. Deși Akos va spune despre Cyra că că e precum o floare-de-tihnă, comparația e valabilă pentru amândoi.După ce el și fratele lui sunt capturați de soldații din Shotet, singurul lucru care-l menține pe linia de plutire e țelul și promisiunea de a-și aduce fratele acasă. Bunătatea și principiile îi sunt puse la încercare permanent, iar thuvhesitul pașnic trebuie să-și reconsidere moralitatea.


Cyra



,,Mama mereu vorbea încet când era furioasă. Spunea că îi face pe oameni s-o asculte. Eu nu aveam atingerea ei ușoară; eu aveam toată finețea unui pumn în față (...) Prin Shotet și Thuvhe circulau zvonuri despre mine, încurajate de Ryzek – și poate că acele zvonuri călătoriseră prin toată galaxia, de vreme ce toate gurile adorau să comenteze despre clanurile predestinate. Acestea vorbeau despre agonia pe care o puteau stârni mâinile mele, despre un braț înțesat de la încheietura mâinii la umăr și înapoi de peceți ale morții, și despre mintea mea, aflată în pragul nebuniei. Oamenii se temeau de mine și mă detestau în aceeași măsură. Însă această versiune a mea – această fată distrusă, care nu făcea decât să scâncească – nu era acea persoană despre care se vorbea.’’

Copil al unei familii conducătoare ambițioase și al unui popor războinic, Cyra a fost învățată că puterea e totul, compasiunea e slăbiciune, iar sala armelor e terenul ei de joacă. Harul pe care-l posedă o transformă în cea mai mortală armă, dar e totuși o sabie cu două tăișuri. Ceea ce-i oferă șansa să distrugă orice inamic al familiei este și un avantaj de care fratele ei se folosește din plin. Spre deosebire de Akos, provocarea ei este să găsească puțină lumină în cursa asta pentru supraviețuire și o cale prin care să fie mai mult decât pionul lui Ryzek și un mijloc de execuție.


Ryzek

,,-Imposibil? A ridicat din sprâncene. De ce? Fiindcă nimeni n-a reușit s-o facă? Mâinile lui au strâns cu putere spateza scaunului. Crezi că eu, dintre toți oamenii din galaxie, nu pot fi primul care să-și sfideze destinul?’’

Un antagonist pe măsură, care o să te facă să-l detești cu siguranță. Nu se poate mulțumi cu destinul pe care îl prevăd oracolele pentru el, așa că va face tot posibilul să-l schimbe.

END OF PART I

Partea a II-a a recenziei





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu